top of page
Търсене
Снимка на автораdesignACcraft

#Впечатлително





Налага се вече да мислим повече за всяко следващо наше действие.


И да си изхвърлиш боклука изобщо не е достатъчно - ще трябва освен това и да го сортираш. Това се оказва не толкова трудна задача, когато вкъщи си осигуриш три контейнера за отпадъци - за стъкло, пластмаса и хартия. А и един навик, било то добър или лош, се изгражда за три седмици - доказано е! Така, че дайте си шанс и трансформирайте енергията си в нещо добро, а и полезно. Рециклирането в България често пъти се свързва само и единствено с депата за вторични суровини, което пък незабавно се асоциира с бай Миле, който минава през “Народния” и събира празните стъклени бутилки от бира, или леля Спаска, която подрежда грижливо армадата от хартия и кашони на триколесната си импровизирана вагонетка.

В този ред на мисли ето още един неоспорим факт - бездомните хора са част от веригата на рециклирането, те доставят до депата за обработка вече сортирани суровини. Защото, колкото и да не ви се вярва на сметището се разпределят боклуците. И това може и да не се отнася за всички сметища в страната, но ще стане задължително в един момент, затова вместо да стоим още в 19-ти век, защо да не изпреварим събитията още сега? А вече сортиран един боклук, той мигновено се превръща в суровина, която има десетки нови приложения. И тук е време да кажа,че това не е природо екологичен блог, а начин на живот в хармония със заобикалящата ни среда. Колкото и да е странно, освен в работната ни среда ще трябва да се съобразяваме едни с други и извън нея.

Това означава, че наистина ще се наложи да се грижим едни за други, както се казва - за общото благо!


А сега една чиста агитация, бамбукови четки за зъби/клечки за уши, рециклирана хартия, филтрираща кана за вода starter pack ---->


И все пак, за да бъда още по-убедителна ще приложа малко интересни факти за рециклирането на хартия и въобще като цяло. Използването на рециклирана спестява не само изсичането на гори, но и питейна вода. Когато използваш рециклирана хартия помагаш за спестяването на 27 литра вода използвани за направа на 1 тон хартия. Тази вода би била от огромна помощ при справянето със засушаванията. И не на последно място така спасяваш изсичането на 900,000,000 дървета на година. Направата на рециклирана хартия замърсява 70 пъти по-малко атмосферния въздух, отколкото хартия направено от сурова дървесина. 60% от отпадъците, които изхвърляме потенциално могат да се рециклират. Всяка секунда в света се появяват 3,8 кг „екологично безвреден боклук“: остатъци от храна, яйчени черупки, обелки от картофи и др. Той представлява 29% от средностатистическата боклучена кошница на съвременния човек.Останалите съставляващи са: 25% – картон и хартия, 13% – стъкло, 11% – пластмаса, 4% – метал и 18% – други материали. Получаването на електричество за сметка на изгаряне на отпадъци в британския град Едмънтън, дава годишно икономия за 100 000 тона въглища. Първата държава, която е започнала преработка на отпадъците е Англия преди 200 години. В края на XIX век там е бил построен първият завод за изгаряне на боклука. Днес В Европа под рециклиране на отпадъци се разбира сортирането му и използване като вторична суровина. Всяка година се изхвърлят 7 000 000 тона дрехи, от които само 12% се преработват и се използват отново. В целия свят повече от 10 000 млекопитаещи, птици и риби загиват заради изхвърлени найлонови пакети. Животните ги изяждат или се задушават! Картинката е грозна, когато вникнем в детайлите.

Важно е обаче да се отбележи, че има шанс, имаме го.








16 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page